Breuer, Charcot, Freud și...ceilalți
de Jean Chiriac

1.Terapia cathartică

Cei care cred nelimitat în puterea creatoare a unui geniu se înșeală fără îndoială. Ceea ce este într-adevăr genial în personalitatea unui om ieșit din comun este capacitatea de sinteză, atunci cănd este un creator, și arta de a se lăsa favorizat de semeni și de vremuri - atunci cînd avem de-a face cu un politician. Freud se pare că a îmbinat ambele capacități.

Psihanaliza este parțial opera sa. Resursele ei, sau izvoarele din care s-a adăpat sînt extrem de diverse și mai ales împletite. Astăzi, cu unele excepții, este imposibil de demarcat ce aparține lui Freud în invențai psihanalizei și ce aparține personalităților medicale, artistice, științifice, filozofice ale epocii în care a trăit. Freud a știut să se inspire din toate direcțiile și nu o singură dată a recunoscut că așa stau lucrurile.

Dar poate că cea mai importantă influență în apariția psihanalizei a constituit-o experiențele dr. Iosif Breuer din Viena, cu o tînără isterică pe numele ei clinic Anna O. Breuer, altminteri un medic de mare renume în epocă, a fost primul care a realizat că simptomele isterice dispar atunci cînd pacienta, supusă hipnozei, își reamintea împrejurările emoționale în care apăruseră și, concomitent, retrăia situațiile respective. Astfel s-a născut terapia cathartică.

Freud recunoaște el însuși influența lui Breuer, cu care a colaborat o vreme, asupra nașterii psihanalizei. În prima conferință ținuta la Universitatea Clarck, în Statele Unite, în septembrie 1909, Freud afirma cu modestie: "Nu mie îmi revine meritul - dacă există vreunul - de a fi adus pe lume psihanalza. N-am participat la primele ei începuturi. Eram încă student, absorbit de pregătirea ultimilor mele examene, cînd un medic din Viena, dr. Iosif Breuer, a aplicat pentru prima dată acest procedeu în tratamentul unei fete isterice (prin anii 1880-1882)". ("Prelegeri de psihanaliză", trad. dr. Leonard Gavriliu, în lucrarea Sigmund Freud, "Introducere în psihanaliză, prelegeri de psihanaliză, psihopatologia vieții cotidiene" - ed. Didactică și pedagogică, București, 1980).

Mulți au văzut în această recunoaștere expresia sentimentelor de modestie, așa cum am sugerat și eu; altfel spus, Freud ar fi dat cezarului ce-i al cezarului, confirmînd ideea că Breuer este de fapt inventatorul psihanalizei. Numai că în 1909 psihanaliza nu era ceea ce a devenit ea ulterior, cînd s-a renunțat parțial la practica abreacției, și s-a trecut la asociațiile libere și la analiza transferului, elemente introduse de Freud în practica analitică. Este mai probabil că această modestie, așa cum au observat unii autori, ascundea de fapt un calcul simplu: a-l numi pe Breuer inventatorul psihanalizei însemna a-i trece altuia sarcina ("vina") nașterii ei și nu unui oarecare deoarece Breuer era deja un personaj consacrat pe arena științei medicale.
Material original publicat în site


Această pagină aparține primului site de psihanaliză din România.
Copyright AROPA, 1999-2000. Contact: e-mail
aropa@yahoo.com.
Pentru căutare pe acest site
click aici. Înapoi la index.